5 knep för att bli mer karismatisk

Karisma är inte något vi föds med automatiskt utan handlar om hur vi blivit uppfostrade, vår omgivning och vad vi lärt oss under vår uppväxt samt de värderingar vi har. Vill vi ha en mer karismatisk personlighet så kan vi träna upp detta på olika sätt. Här följer fem olika knep för detta.

1. Var en god lyssnare

Att vara tålmodig, lyssna på andra och förstå vad de säger är alltid bra, men vi måste också visa detta för de som talar med oss genom att vara aktiva – att le, nicka och hålla en god ögonkontakt är en bra start på detta. Avbryt heller inte den som har ordet, utan låt denne tala till punkt och försök att inte prata mer än personen du är med. Detta kan få dig att uppfattas som någon som är nonchalant mot andras åsikter och rätt att uttrycka dessa. En bra lyssnare uppfattas alltid som en god person, och därmed också mer karismatisk.

2. Gestikulering och ansiktsuttryck

Att stå med händerna knäppta eller bakom ryggen gör att du är sämre beredd på att använda en passande gest när du vill förmedla något, så var alltid beredd på att kunna gestikulera snyggt när dina armar hänger fritt. Använd inte gester som kan uppfattas som negativa eller överdrivna. Ansiktsuttryck kan användas på olika sätt för att förstärka det du vill ha sagt. Dessa kan även uppfattas som charmiga om det finns lite humor bakom, utan att för den sakens skull överdriva det hela. Vi kanske inte vill bli uppfattade som komiker på heltid utan använder dem enbart för att lätta upp stämningen när det behövs. Att hålla munnen öppen då du inte pratar kan uppfattas som mindre intelligent av vissa så undvik detta.

3. Använd huvudet

Oavsett om vi talar till en enskild individ eller till en grupp måste vi alltid tänka igenom vad det är vi vill få sagt utan att prata för mycket. Vi vill inte uppfattas som pratkvarnar och det vi vill förmedla ska hela tiden relateras till våra värderingar så att tala från hjärtat är alltid en god idé. Ärlighet och godhet uppskattas av alla.

4. Lugn och tydlig

Det kan vara svårt för många av oss att vara tydliga och behålla en god artikulering om vi har något vi verkligen vill förmedla. Tänk dock på att hålla ditt lugn hela tiden. En person som är lugn blir oftast mer uppskattad än någon som är upptrissad, men du får gärna visa med gester och ditt ordval att du brinner för den sak du förmedlar. Tala tydligt och använd musklerna i ansiktet utan att grimasera för mycket. Använd gärna spegeln och spela samtidigt in din röst när du talar hemma för att studera dig själv så märker du snart vad som passar just dig bäst.

5. Ditt tonval

För att göra bra intryck på omgivningen och ge ditt budskap extra vikt ska du se till att gå ned i din ton vid sista meningen eller ordet. Detta knep är mycket effektivt men kräver sin beskärda del av träning. Kom ihåg att allt detta handlar om just träning, värderingar och förståelse i allmänhet och det tar tid att ändra gamla inbitna vanor så var tålmodig, och lycka till.

Här kommer också en video där Deepak Chopra talar om det han anser vara hemligheter om vad Karisma är.

Comments are closed.